Cam cat timp ne ia sa invatam

Pentru cei care mai stiu cine era Silviu Brucan, una din afirmatiile (profetiile) lui i-a surprins mult pe parintii mei?
“Pentru a deprinde democratia, ro­ma­nii vor avea nevoie de 20 de ani”
Erau foarte contrariati, cum adica? acum, dupa revolutie, nu e direct democratie, totul merge bine? Da, statul si institutiile sunt democratice, schimbate peste noapte, dar societatea e aceeasi.

Hai sa fim seriosi, alte state, foste comuniste, acum democratice si-au revenit mult mai repede, pentru ca populatia lor avea alta mentalitate. Polonia, probabil a avut cea mai spectaculoasa ascensiune; nici Ungaria nu a stat mai rau, desi acum o da in extremism; Serbia, in afara UE si dupa un razboi, ne cam depasesc; Croatia e un model cum turismul si investitiile straine te pot ridica, nu doar dupa comunism, dar si dupa un razboi. Pana si Bulgaria ne depaseste la multe capitole, desi incepusera mult mai rau decat noi. Dar, da, o poti da si in gard, vezi Grecia care n-a avut nici comunism si a mai fost sprijinita masiv de UE. Fiecare democratie are specificul ei dictat de societatea a carei exprimare este. Francezii sunt foarte socialisti, englezii inca mai au o aristocratie, nemtii sunt o federatie, la fel ca si turcii. De ce o iau turcii spre fundamentalism islamic? Aia e societatea. De ce englezii au votat Brexit? Aia e societatea.

Si democratia noastra e cum e societatea noastra. Si, da, s-ar putea sa nu mai fie democratie, depinde cum merge societatea.
Nu sunt pesimist de felul meu, dar cred ca Brucan a fost bland si nici nu ne-a spus de cand sa incepem sa numaram anii aia.
Ne asteptam ca lucrurile sa se schimbe peste noapte. Cu cat sunt mai importante, cu atat dureaza mai mult. Si societatea se schimba greu.

Eu ma voi duce la vot si voi continua sa ma duc la vot. Nu cred ca anul viitor va fi extraordinar de bine daca ies cei pe care ii votez (oferta electorala e destul de slaba) dar cred ca datile viitoare o sa fie mai bine decat datile trecute.
Oferta electorala se construieste in functie de cerere (adica cei care se duc la vot). Nimeni nu construieste o oferta electorala pentru cei care nu se duc la vot. Poate parea ciudat, dar castiga cel care intelege mai bine sistemul. In SUA, George W Bush a castigat cu o minoritate (avea cu 550 000 de voturi mai putin) pentru ca sunt o federatie si au alt sistem de reprezentare; si nu e prima oara in istoria lor, cand s-a intamplat asta. Nu participi, nu-ti va face nimeni, niciodata, o oferta buna.

Published by

Vlad

Educatia e cea mai buna investitie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.