Un fel de CNA pe Internet

PCforum atrage atentia asupra unei reglementari europene care priveste publicarea clipurilor video pe Internet. Conform proiectului, orice site care publica clipuri video, va trebui sa ai o licenta pentru a transmite video.

Mi se pare un pas important din punct de  vedere normativ in privinta conceptului de continut generat de utilizator si, mai general, fenomenul Web 2.0. Daca se va face, cu siguranta el va fi urmat si de alte reglementari privitoare la textele generate de utilizatori.

Mi se pare normal sa restrictionezi anumite materiale pentru anumite grupe de persoane si, chiar sa, interzici unele din ele. De asemenea este normal sa soliciti anumite licente, dar acestea trebuie sa fie bine adaptate mediului, nu doar copiate cele din offline. Asta ar putea insemna stabilirea numarului minim de moderatori pentru un anumit numar de posturi, implementarea unui sistem clar de restrictionare, stergere a posturilor si avertismente, interziceri temporare sau permanente ale unor utilizatori. Sunt lucruri care exista deja, dar ar trebui reglementate mai drastic si ar trebui verificat (mai des) daca sunt respectate.

 In plus: China solicita bloggerilor sa se inscrie cu numele real. Guvernul lor chiar doreste sa controleze orice.

Published by

Vlad

Educatia e cea mai buna investitie.

12 thoughts on “Un fel de CNA pe Internet”

  1. Portite vor ramane mereu. Cred ca este mai de degraba ideea de a stimula un cod etic pentru asa ceva. Se ofera industriei o motivatie in plus pentru a conveni asupra unor reglementari.
    Citeam de curand cum era prezentata sclavia unor copii, ceva de genul: “…si pentru ca nu aveau bani sa ii plateasca, foloseau sclavi…”. WTF!!!, nici eu nu am bani, dar nu am sclavi.
    Cat despre site-urile din alte tari, vezi exemplul Chinei care restrictioneaza accesul pe site-urile porno :). O solutie exista intotdeauna, desi China are un raspuns mult exagerat.

  2. Cred ca ex. gen China si implicarea statului ar fi un dezastru pt industrie. Trebuie sa existe autoreglementare, dar daca regulile le face cineva din afara industriei neplacerile pot fi majore. vezi efectele interventiilor CNA in probleme in care nu s-au priceput.

  3. Sunt de aceeasi parere. Dar industria nu da semne ca isi realizeaza un cod etic. De exemplu, pentru cei care au baze de date personale (si mai toate site-urile au asa ceva) iti trebuie o autorizatie de procesator de date personale. Cate site-uri din Romania au asa ceva?
    Asta e un alt capitol, avem legi, dar nu le aplicam.

  4. Daca este vorba de un cod etic atunci sunt de acord, dar daca e vorba de obtinut autorizatii si alte lucruri care aduca cu birocratia offline, atunci s-ar putea ca tocmai avantajul Internetului, viteza cu care se misca lucrurile, sa se transforme intr-un dezavantaj.

  5. Cred ca lipsa birocratiei pe online este consecinta a lipsei de interes pentru aplicarea legilor. Sunt sigur ca exista suficiente legi, care aplicate, ar duce la o birocratie infloritoare.

  6. Da Luciat, cam asta ar insemna. Probabil ca legea nu se va aplica decat pentru site-urile mari. Ar fi o utopie sa incerci sa autorizezi milioane de utilizatori dupa modelul offline. Totusi se pot gasi solutii pentru reglementarea fenomenului pe online.

  7. pai google daca cumpara YouTube au spus ca vor avea grija ca videourile postate acolo sa aiba licenta. bineinteles in masura in care se poate. Intrebarea e- care e masura cu pricina? Din ce spui tu cam TOT ar trebui sa aiba licenta… ceea ce e cam infricosator :s

  8. Da, asta e proiectul pentru uniunea europeana. Probabil ca licentiera va presupune platirea unor drepturi de autor.
    Scuze pentru neintelegerea de mai sus, da, google va fi responsabil pentru asa ceva.
    Oricum acest proiect vine pe fondul procesului pierdut de Google in fata Copiepresse din Belgia. Poate sa fie si o masura menita sa protejeze produsele din Europa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.