Educatia civica si spiritul civic

Sau povestea despre cum sa ne purtam cand nu suntem acasa cu familia si cum duce asta la o viata mai buna si la o democratie functionala.
Am avut materia asta in scoala: Educatia civica. Cateodata o mai si facem, cand nu urmau teze la matematica sau limba romana, adica materiile alea serioase. Si cred ca asta e tocmai cauza lipsei de spirit civic si a ideilor de baza cum putem sa ne facem societatea mai buna.

Pentru mine spiritul civic nu porneste de la mersul la vot, dimpotriva, porneste de la lucruri de baza: nu arunca gunoaie pe strada, nu te imbulzi la urcarea in autobuz, nu sta in usa de la metrou daca nu cobori la prima, nu depasi coloana de masini pe linia de tramvai etc. Cam multe nu-uri, de fapt e vorba de un singur lucru, respecta-i pe ceilalti gandindu-te la mai mult decat propriul interes. Pare ca ai castiga ceva pentru ca te-ai strecurat in fata. De fapt, pierdem cu totii, lucrurile cotidiene devin o cursa, o lupta care ne streseaza si ne consuma zilnic.

Ne vaitam cu totii de functionari, in special cei de la stat. Totusi, cat stati la coada, uitati-va cate persoane intra in fata ca sa puna intrebari, intrerupand functionarii de la operatii care le necesita intreaga atentie (in special numarat bani sau calcule matematice). Uitati-va cate persoane vin nervoase si nu vorbesc deloc politicos cu functionarii (si nimeni nu le zice nimic). Ganditi-va ca majoritatea celor care vin cu o problema nu au idee cum se rezolva aceasta si trebuie sa le explici de la zero. E ca atunci cand vine un coleg nou si trebuie sa ii explici ce faci. Cum e sa ai un coleg nou in fiecare zi, dar in fiecare ora?

Povestea se poate extinde usor la persoanele cu disabilitati sau persoanele care abia au inceput la un nou loc de munca. Ganditi-va cum e sa faceti o saptamana toate lucrurile cotidiene folosind cealalata mana (stanga pentru dreptaci). Nu va recomand si folosirea obiectelor ascutine in exercitiul asta.

Esenta, pana la urma, e sa ne gandim si la ceilalti si sa facem lucrurile corect, chiar daca pentru noi nu conteaza pe moment.

Democratia nu iti poate construi spiritul civic prin legislatie si prin aplicarea acesteia. Daca ai reflexul de a cauta automat o cale de eludare a legii, orice lege si orice masura de aplicare a ei sunt sortite esecului. Societatea, cu tot cu spirit civic, se construieste prin educatie. Cred ca scoala ar trebui sa dea mult mai multa importanta modului in care ne comportam in societate in detrimentul materiilor teoretice, pe care rareori le aplicam. Degeaba ai genii, daca nu ai o societate in care sa se afirme.

Published by

Vlad

Educatia e cea mai buna investitie.

One thought on “Educatia civica si spiritul civic”

  1. Oricât de frumoas? este ideea dumneavoastr?, a? fi citit mai cu drag dac? a?i fi scris cu diacritice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.